Freestyle Motocross

Freestyle utøves både på motorsykkel under navnet Freestyle Motocross (FMX) og snøscooter under navnet Freestyle Snowcross (FSX).

Norge var i sin tid sterk pådriver for å få freestyle anerkjent i det internasjonale forbundet FIM, og var foregangsland i Europa innen grenen. 

Den første som utførte backflip eller salto med motorsykkel var Bob Kohl på en Honda CR 80 ccm allerede i 1992. Bob var en profesjonell BMX kjører som også gjennomførte backflip på motocrossykkel. Det var amerikaneren Gary Hart som tok backflip første gang i 2000 på en stor motocrossykkel og i konkurranse i 2001, selv om forsøket ikke lyktes 100 %.Den som gjennomførte en vellykket backflipp inklusiv landing først var Caleb Wyatt i 2002 under Rogue Valley Motocross track (RVMX). 

Norske Ailo Gaup ble historisk da han var den første europeer som tok backflip i konkurranse i 2003 under Norgesmesterskapet i FMX på Lyngås. Han oppnådde å bli verdensmester i grenen og ble en idrettshelt som blant annet har blitt hedrett på idrettsgallaen. En annen sterkt profilert norsk utøver er Andre Villa som i flere år har gjort seg sterkt gjeldene i X-Fighter mesterskapet. 

For å utøve Freestyle må man ha en spesiallisens for dette i tillegg til en ordinær motocross- (FMX) eller snøscootercrosslisens (FSX).

Terminliste Freestyle Motocross